• Print
close

Att köpa en kajak, del 2

I den första delen av den här artikelserien gick vi igenom vad som är viktigt att tänka på då du planerar ditt köp av kajak. Den här delen fortsätter på samma tema, men tar samtidigt en sväng i en annan riktning – för det finns nämligen ett annat sätt att införskaffa sig en kajak: du kan bygga den själv. Det kräver förvisso en hel del arbete och kunskap, samt en plats där du har utrymme och möjlighet att snickra, men resultatet är förhoppningsvis väl värt det. Köpa kajak i all ära, men det är inte mycket som slår känslan när du sjösätter och paddlar ut med din alldeles egna hemmabyggda kajak!

Att bygga kajak är såklart ett omfattande och tidskrävande projekt med många olika moment, och den här artikeln ämnar därför inte ge någon uttömmande redogörelse för hela arbetsprocessen – istället vill jag beröra grunderna och förhoppningsvis inspirera dig som är intresserad av att bygga en din egna kajak till att faktiskt komma igång och fullfölja dina drömmar.

Att bygga en kajak

Om du har planerat att köpa en kajak kanske det låter helt galet eller som ett omöjligt projekt att istället faktiskt bygga dina egen kajak. Men, låt dig inte avskräckas så snabbt. Det är antagligen både billigare och enklare än du tror att snickra samman ditt framtida flytetyg. Faktum är att det i flera fall till och med kan vara billigare att bygga själv. Har du ett garage stort nog att arbete i så behöver du inte hyra någonstans att arbeta, och då är den enda egentliga utgiften materialet, vilket inte behöver landa på mer än 5 000–7 000 (vilket inkluderar allt från trä, glasfiber och epoxy till fernissa. Om du inte har tillgång till garage är ett tips att köpa ett billigt partytält eller liknande och arbete där under sommarhalvåret.

Det är heller ingen omöjlig uppgift rent tekniskt. Du behöver varken vara kanotexpert eller snickare för att klara av det. Allt som krävs är att du har rätt verktyg och en viss portion tålamod för att lära dig. Känner du ändå att det verkar alltför svårt, men trots det är sugen på att bygga din egen kajak, så finns intensivkurser där du bygger din kajak på tillsammans med handledare. Det finns även en hel del litteratur som du kan införskaffa. Här ges tips och råd för arbetet samt detaljerade beskrivningar över själva byggprocessen steg för steg. Det finns även en hel del mer utförliga genomgångar av arbetet på flera bloggar och hemsidor.

Det finns en hel del olika sätt att bygga kajaker på, till dessa hör exempelvis stitch-and-glue, skin-on-frame eller stripbygge, där tunna ribbor sätts samman. Väljer du stripbygge kan du sedan antingen såga ut dina egna ribbor eller köpa färdiga ribbor som du sedan monterar samman – det senare alternativet är såklart en aning dyrare och ger inte heller samma ”hemmabyggekänsla”. Har du väl byggt en kajak en gång så kommer det dessutom att gå betydligt enklare nästa gång, och kanske hittar du en hobby som både kan vara lukrativ och trivsam.

Jag vet att du inte direkt har fått särskilt många handfasta instruktioner för hur du faktiskt ska bygga din kajak här, men förhoppningsvis kanske du har kommit ett steg närmare beslutet att bygga din egen kajak efter att ha läst den här artikeln.

Story Page