close

Att paddla kajak på vintern

För mig är det något alldeles speciellt med att paddla kajak på vintern. Det är som om hela naturen varvar ned, ligger i dvala och sover under vintern. Snö och köld lägger sig över naturen och allting blir tyst och lugnt. Jag söker ofta det stilla, det fridfulla, och vintern är perfekt för detta ändamål. Därför packar jag inte ihop och ställer in min kajak i garaget när vintern närmar sig. Jag rustar istället upp för nya härliga kajakäventyr. I den här artikeln ska jag gå igenom vad som är bra att tänka på innan du beger dig ut på sjön under vinterhalvåret!

Skillnader mot paddling på sommaren

Den absolut största och mest avgörande skillnaden med att paddla på vintern jämfört med att paddla på sommaren är temperaturen i vattnet. Det är förvisso även kallare på land, men med rätt kläder och utrustning (som vi kommer att gå igenom nedan) är temperaturen i luften inget större bekymmer. Det iskalla vattnet kan däremot bli rentav farligt om något skulle gå fel och du råkar hamna i plurret. Det är därför viktigt att tänkta till lite extra just kring säkerheten när du har bestämt dig för att ge dig ut med kajaken på vintern.

Säkerhet

Om du av någon anledning skulle hamna i sjön kommer du att bli rejält nedkyld. Snabbt. Vattnet kommer omedelbart att göra mycket ont mot kroppen och det tar inte många minuter innan situationen kan bli livshotande om du inte kommer upp ur vattnet igen. Kylan gör dessutom att det blir betydligt svårare att ta sig tillbaka upp i kajaken. Även om det här är något som du klarar av med lätthet när du är ute på sommaren så kan det kalla vattnet göra dig så stel och avdomnad att du inte klarar av det själv. Därför brukar jag alltid tänka på vissa saker för att garantera säkerheten när jag ger mig ut.

För det första paddlar jag aldrig ensam på vintern. Att ha med sig en kompis gör utflykten både tryggare och säkrare. Tillsammans har ni avsevärt mycket större chans att hantera situationen vid en eventuell olycka. Jag brukar dessutom försöka hålla mig så när land som möjligt. Det är oftast lättare att snabbt simma i land än att försöka ta sig upp i kajaken igen. Därtill har jag alltid på mig torrdräkt. Den värmer bra medan man paddlar, och skulle man hamna i vattnet så ger den extra värdefulla minuter innan nedkylningen blir akut. Sedan har jag även alltid med mig en vattentät påse med ett extra ombyte, så att jag snabbt kan byta om till torra kläder när jag kommit i land. I den vattentäta påsen brukar jag dessutom lägga en värmepåse så att kläderna där i är varma när jag tar ut dem. Med dessa säkerhetsåtgärder minimeras risken att en eventuell olycka ska sluta alltför illa.

Övrig utrustning

Utöver säkerhetsutrustningen ovan, samt den vanliga utrustningen vid kajakpaddling, såsom flytväst, finns det några saker som är viktiga att ha med sig. Extra varma kläder är såklart givet. Mössa, vantar och dylikt behövs för att upplevelsen ska bli behaglig. Men något som många glömmer är att ta med sig någon sorts ficklampa. På vintern är dagarna korta och solen går ned tidigt. Skulle utflykten ta längre tid än planerat är det viktigt att ha något att lysa med så att du hittar tillbaka. Och glöm inte att ta med något varmt att dricka. Soppa och varm choklad smakar som allra bäst en solig vinterdag på sjön!

Story Page