• Print
close

Därför älskar jag kajak

En kajak är en slags båt som är väldigt liten och avlång. På bilden så finns det bara en plats på kajaken, men det finns flera olika sorters kajaker som är även anpassade till att ha fler personer än endast en. I en kajak tar man sig framåt genom att använda sig utav en paddel som består av två blad. Man håller i paddeln och trycker ner den i vattnet snabbt både till höger och vänster upprepade gånger så att man lyckas få fram farten.

Kajakens historia:

Kajaken har funnits i flera tusentals år, dock finns det inga exakta siffror hur långt tillbaka i tiden det sträcker sig då det inte finns några övertygande bevis. Från början var inte kajakens syfte att tävla eller ha det som en underhållande upplevelse, vilket speglar verkligheten mer idag. Det främsta syftet var jakt och fiske, vilket var en livsnödvändighet på den tiden för länder som Grönland, Kanada, Sibirien etcetera. Att man skulle paddla snabbt på den tiden var inget alternativ vid fiske, det som gällde då var att åka långsamt så man inte skrämmer bort sitt byte. Man använde sig även av kajakerna som transportmedel, mestadels för att ta sig till andra ställen och jaga sin föda, för att sedan transportera maten i kajaken hemåt. Det var även väldigt viktigt för handeln att kajakerna existerade, inte bara för polar-området utan även för resterande av världens befolkning. Ordet “kajak” kommer ifrån ett språk som kallas för “inuktitut”, språket är från norra Kanada.

Tävlingar:

För personer som är väldigt tävlingsinriktade så passar kajak alldeles utmärkt för den här målgruppen. Det finns olika tävlingar men sprint och maraton är det som utspelar sig allra mest. Det går alltså ut på att komma fortast in i destinationens slutplats före än alla andra deltagare. Sedan finns det även forspaddling där man paddlar i åar och älvar genom forsar. Att paddla är för många en väldigt fysisk aktivitet där man får jobba hårt med armarna, vilket resulterar även att det tar på konditionen. Man kan köra kajaks-tävlingarna som en lagsport, behöver inte vara endast en person i kajaken utan det mest vanliga är att man är två personer som kör i samma båt och tävlar mot resterande kajaker.

Kajakens praktiska fördelar:

Man har möjligheten att ta sig fram åt den riktningen man själv vill åka, till skillnad från fartyg där det är kaptenen som styr vart destinationen skall bli. Att åka kajak behöver per automatik inte betyda att man gör det i tävlingssyfte utan är man en älskare av naturen och hav, sjö, flod och älvar så kan man paddla i lugn och ro. Man kan även använda det som ett transportmedel genom olika städer, men brukar vara från en ö till en annan ö. I Italien så finns det en stad som heter Venedig där man paddlar kajak mitt i stadens centrum. Man kan ha med sig mycket packning i en kajak, vilket underlättar för de som skall färdas långt. Det finns många fördelar och därför älskar jag kajak.

Kajakens praktiska fördelar:

Story Page