• Print
close

Det viktigaste redskapet

Det viktigaste redskapet

Den här artikeln ska dediceras till en kajakpaddlares viktigaste redskap, nämligen paddeln. Många som hyr eller skaffar en egen kajak lägger mycket tid på att välja ut en kajak som passar. Man jämför material, design och prislapp utifrån vilka mål man har med paddlingen, men inte lika många lägger lika mycket tid på det redskap som faktiska ska användas för att driva kajaken framåt. Paddeln är faktiskt mycket viktigare än vad många tror i börjar på sin paddelkarriär, och just därför ska vi tillägna en hel artikel åt detta negligerade redskap.

Med fel paddel

Såvida du inte bara ska använda din kajak till mycket korta utflykter utan att paddla särskilt långt så är paddeln väldigt viktig för upplevelsen. Och de flesta paddlar faktiskt ganska mycket och långt i sina kajaker! Med en dålig paddel blir då inte bara själva paddlingen jobbigare – du riskerar även att få väldigt ont i händerna. Ett obekvämt grepp kan nämligen leda till både skavsår och blåsor, och därmed förstöra hela din utflykt. Det är aldrig kul att få ont när man är ute och paddlar, varför en bra paddel är en given investering för mig. Jag brukar dessutom ta med mig ett par handskar ifall jag trots allt börjar få känningar i händerna.

Att välja paddel

Att välja paddel

Vad ska du då tänka på när du står inför valet av paddel? Förutom en paddel med bekvämt grepp bör du fundera över vilket material paddeln är gjord i. Den ska vara lätt, men ändå hållbar och stabil. Om skaftet är för mjukt riskerar du att tappa mycket kraft i rörelsen och det här kan leda till att det blir jobbigare än nödvändigt att paddla. På långa turer kan en billig, mjuk paddel göra dig ordentligt trött i musklerna. Men paddeln ska heller inte vara alltför hård så som paddlar gjorda helt i carbon kan bli, utan lagom spänstig. Om paddeln är för stel kan det också bli väldigt tungt att paddla och du kan få ont i muskler, leder och ligament vid längre utflykter.

Även längden på paddelns skaft är viktig. Det kan ofta vara svårt att veta vilken längd som passar just dig, för det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Det första är båtens bredd. Med en bredare båt behöver du även en längre paddel för att få en bra vinkel mot vattnet. De andra faktorerna handlar om din egen kropp, nämligen om din egen bredd och styrka. Om du själv är stor och har brett mellan axlarna så blir ditt grepp bredare på skaftet och du behöver därför en längre paddel. En längre paddel belastar muskelstyrkan mer, och konditionen mindre, vilket innebär att det kan vara en god idé att skaffa en lite längre paddel om du är stark och vältränad. Då blir förvisso varje paddeltag lite tyngre, men du kan ta färre tag för att komma samma sträcka. Om du istället är lite svagare kan det vara en god idé att skaffa en lite kortare paddel. Då får du förvisso ta några extra paddeltag, men varje tag blir också lite lättare.

Även valet av blad beror lite på hur stark du är. Ett bredare blad är tyngre att paddla med, men ger också betydligt mer för varje paddeltag. Ett brett blad är det mest energieffektiva, då du behöver paddla mindre för samma effekt. Med ett smalt blad kan du istället behöva paddla i väldigt högt tempo för att komma upp i någon vidare fart. Därför skulle jag rekommendera ett så bredd blad som möjligt – så länge du orkar paddla med det. Hellre att du kortar ned skaftet en aning för att kunna bredda bladet lite.

Vilken paddel som passar just dig beror alltså på en rad faktorer och du måste själv känna vilken paddel som fungerar.

Story Page