close

Första gången jag stötte på en kajak och mina upplevelser

I detta inlägg tänkte jag titta närmare på ett intresse som jag introducerades för redan i unga år, runt 7-8 års ålder. Under den tiden fanns det något som kallades för Parkleken där jag bodde, en samlingsplats för barn och ungdomar som hölls öppet under sommarlovet och som drevs av kommunen. Hit kunde vem som helst komma för att umgås med andra barn, leka lekar, pyssla eller bygga saker. Det bästa var att man fick pröva på saker som man kanske aldrig tidigare fått pröva, så som att göra gipsfigurer, göra en gipsmask formad efter ens ansikte, åka på utflykter ut i skärgården och även pröva på saker som tennis och kajak och det var i samband med detta som jag introducerades för något som sedan skulle visa sig bli ett stort intresse under de efterföljande 20 åren.

Men först och främst måste jag gå igenom vad en kajak är, hur den skiljer sig från en kanot samt hur kajaken kom till. Det som skiljer en kajak från en traditionell kanot, en sådan som vi är vana vid att se i exempelvis indianfilmer, vilket är varifrån kanoten har sitt ursprung har en kajak en täkt översida, allts inte öppen som en kanot. Istället så finns det ett eller två hål i kajaken där man sitter och paddlar och där man som mest kan sitta två personer, vilket också är en markant skillnad mot en kanot som kan ta betydligt fler än två individer. Den andra riktigt stora skillnaden mellan de två är att i en kanot så har den som paddlar en paddel som används på ena sidan av kanoten, där individen måste växla flytta paddeln från sida till sida för att kunna styra. I en kajak har den som paddlar en betydligt längre paddel med ett blad i varsin ände vilket gör det betydligt lättare att ta sig framåt. Dessutom finns det en mindre fena längst bak på kajaken som den som paddlar använder med hjälp av fötterna vilket ger en kajak betydligt bättre manövreringsmöjligheter.

Fördelar med kajak över kanot

Då en kajak också är täckt övertill, är risken för att vatten ska komma in i kajaken betydligt mindre i jämförelse med en kanot. Skulle det komma in vatten eller om det värsta tänkbara skulle hända att man kantrar, då är det svårt att få en kanot upprätt och tömd på vatten igen, ute på öppet vatten. En skicklig paddlare som sitter i en kajak med en specialsydd duk som fästs runt midjan på paddlaren och som sedan fästs på utsidan av brunnen, förhindrar att stora mängder vatten kommer in. Därför är det då också möjligt för en erfaren och duktig individ att vända upp en kajak till upprätt position om olyckan är framme och man välter och nu ligger under vatten. Så länge man behåller lugnet och inte drabbas av panik kan man göra några snabba rörelser med hjälp av paddeln och då vända sig på rätt köl igen, utan någon större skada skedd för att därefter fortsätta sin tur, även om man är något blötare än vad man var innan. Tack vare skyddet runt sittbrunnen så fylls inte kajaken med vatten, vilket gör att man enkelt kan fortsätta utan att behöva tömma kajaken. Detta var för övrigt något som man fick öva på under en kajakkurs jag tog som ung. Det var nervöst och oroligt till en början men efter några försök så lyckades man ta sig upp på rätt köl igen.

I nästa del tänkte jag titta närmare på kajakens historia och dess ursprungliga användningsområden.

Story Page