• Print
close

Kajak på nästa nivå

Känner du att vanlig kajakpaddling kan bli alltför enformig, och vill du ta upplevelsen till nästa nivå? Letar du efter adrenalinkickar istället för bara avkoppling och en skön stund ute i naturen? Då är den här artikeln något för dig. Här kommer jag att diskutera lite mer äventyrliga former av att paddla kajak, samt vad man bör tänka på när man lämnar trygga vatten. Även för den våghalsige erbjuder kajaken nämligen stora möjligheter.

Forsränning

Forsränning innebär helt enkelt att du paddlar rinnande vatten istället för stilla sjöar eller lugnt hav. På engelska kallas det för ”whitewater canoeing” efter det vita ytskikt som bildas i häftigt forsande vatten. Vilken kraft vattnet har kan variera – allt från lugna strömmar till kraftiga forsar och mindre vattenfall.

Man kan dela in forsränningen i sex olika grader, eller nivåer, beroende på hur svår forsen anses vara. Den enklaste nivån är 1, då vattnet endast rör sig ganska lugnt. Till den svåraste nivån, alltså 6, räknas omöjliga vattendrag, exempelvis Niagarafallen. I paddlingssammanhang brukar man skilja mellan ”whitewater racing” och ”extreme racing”. Whitewater racing sker vanligtvis i sådana vattendrag som räknas till nivå 3 eller 4, medan extreme racing utförs i forsar på nivå 5. För att räknas som nivå 5 behöver en fors ha vattenfall och sektioner där vattnet rinner extremt fort och okontrollerat.

För att klara av forsarna har en del speciella tekniker utvecklats, till exempel ”boofing”, som innebär att man höjer upp fronten på kajaken för att den inte ska hamna under vattnet. Risken är annars att man sjunker. Den här tekniken är viktig för att man ska landa plant vid till exempel fritt fall i vattenfall. En annan teknik är ”bracing”. Då används paddeln för att hålla kajaken upprätt och undvika kantning.

Utrustning

Vid forsränning använder man sig normalt av en speciell sorts kajak, kallad forskajak. De har en mer avrundad och kortare form än vanliga kajaker. Även här finns olika varianter. I forsar på en enklare nivå använd forskajaker byggda av hållbar och lätt kolfiber, men dessa är inte starka nog för extreme racing. Här används starkare material och speciell design. För forsränning är det dessutom viktig med hjälm, och extra viktigt med flytväst. Ofta är det rekommenderat att ha paddeljacka eller varma och vattentäta kläder både på under- och överkropp.

Tävlingar

Det anordnar en hel del tävlingar i forsränning. På extreme racing-nivå finns bland annat The Little White Salmon Race, Rey Del Rio och Whitewater Grand Prix. Men även i Sverige finns möjligheter att prova på mer extrema versioner av kajakpaddling. Ett tips är att paddla i havet runt Åland under höststormarna. När vindarna kommer söderifrån bildas höga vågor som ger en riktig utmaning. Även Västerbotten erbjuder flera forsar och älvar på olika nivå, till exempel Vindelälven. En älv med skiftande temperament och fall på nära tio meter.

Är man nybörjare går det även att prova på forsränning under mer kontrollerade former. Det går till exempel att boka dagsutflykter med instruktör och utrustning. Då går instruktören även igenom grunderna för teknik och säkerhet. Kanske en bra start för den som vill ta sitt paddlande till nästa nivå.

Story Page