close

Kajakens ursprung och historia

I mitt första inlägg kring ämnet kajaker berättade jag lite om hur jag kom att få pröva på att paddla för första gången samt att jag jämförde några detaljer mellan en kajak och kanot så som möjligheten med en kajak att vända sig upp på rätt köl igen om oturen har varit framme och man har rullat runt och låg under vatten något som inte är möjligt med en kanot.

Näst ut tänkte jag fokusera på kajakens ursprung samt hur den fungerar i mer detalj samt en inblick i dess användningsområden, då den idag är betydligt mer än bara ett transportmedel eller hobby, den är också ett riktigt användbart verktyg för många olika individer. Ursprungligen var den ett arbetsverktyg för urinvånarna på Grönland och uppe i den allra nordligaste hemisfären. Jag syftar här på folkslaget inuiter som använde detta verktyg för att ta sig omkring, bege sig till jaktplatser eller ut till sina fiskeställen. Ordet kajak härstammar också från inuiternas språk, där det betyder en farkost för män.

Anledningen till att man inuiterna använde sig av en kajak i den utsträckning som de gjorde var för att den var så lättmanövrerad, enkel att transportera samtidigt som den gav dem en god balans i vattnet och skydd för benen och underdelen av kroppen mot väder och vind. Med ett kapell runt midjan förhindrade man att vatten kom in själva kajaken och således kunde man hålls sig både varm och torr.

Traditionell i jämförelse med modern

Dagens moderna tappning av detta uråldriga verktyg skiljer sig inte allt för mycket från förr, förutom en del olika saker. För det första så använder man idag inte skinn eller liknande för att ”klä” kajaken, ett skinn som sedan behandlades med naturliga medel för att göra det vattentätt. Idag tillverkas majoriteten av alla kajaker av glasfiber vilket gör dem inte bara mer stryktåliga utan också hållbara, där en modern kajak står sig betydligt bättre i tiden jämfört med en traditionell kajak.

Det samma gäller den paddel som används, som idag är av plast, glas- och även kolfiber. Men den kanske största skillnaden mellan vad som finns idag och vad som inte fanns förr än det roder som monterat på dagens enheter. Styrmekanismen sitter nere vid fötterna i sittbrunnen på kajaken och med hjälp av fötterna kan nu paddlaren betydligt enklare få kajaken att gå dit man vill utan att behöva använda sin paddel fram och tillbaka för att få kajaken att börja styra.

Men nu ska man inte förakta dessa gamla kajaker eller sätter som det byggdes på under inuiternas tid. Det man skapade då var ett hantverk utan dess like. Det tog hundratals med timmar för att få en färdig produkt och endast de allra skickligaste hantverkarna i byn var kapabla att bygga en sjöduglig kajak, en tradition som sedan passerades ner till efterlevande släktingar. Tyvärr är detta idag en utdöende tradition men något som vi verkligen bör bevara, med som så mycket annat från människans historia. Det är viktigt att komma ihåg vart vi än gång kom ifrån, hur man levde sitt liv då, så vi inte glömmer bort våra rötter.

Story Page