• Print
close

Kajaktävlingar

Kanske låter du helst din kajak glida lugnt fram över vattnet, sådär så att inte ett ljud hörs förutom naturens viskningar. Du behöver inte ens paddla. Du möter glatt sommarbrisen som svalkar lättsamt en solig dag. Blir det alltför varmt doppar du ena handen i vattnet, känner hur kajaken drar dig framåt, tidlöst, samtidigt som all överflödig hetta lämnar dig och absorberas av sjön. Du tar det i din takt, ditt tempo. Smyger fram och är ett med naturen.

Men kanske vill du även ha ut något mer av din kajak. Kanske vill du utmana dig själv och testa dina gränser genom att tävla mot andra tillsamman med din kajak. Då finns en rad olika tävlingar som skulle kunna passa just dig. I den här artikeln ska vi se närmare på ett antal olika kajaktävlingar.

Olika tävlingar

En populär tävling är Göta kanal-loppet som årligen arrangeras av Lidköpings Kanotförening. Att tävlingen hålls i kanalen medför en häftig känsla då kanalen blir nästan som en bana designad för ändamålet. Göta kanal-loppet tar start vid Wassbackens Café, camping och vandrarhem, och deltagarna paddlar sedan till både Tåtorp och Töreboda. Tävlingen involverar också lyft vid Rotkilen och Stång, så det gäller att vara snabb även på detta moment. År 2018 är Göta kanal-loppet dock värd för Riksmästerskapet i långdistanspaddling, vilket innebär att tävlingen detta år inte får innehålla lyft. Tävlingen hålls i år den 2 juni och avgiften varierar beroende på klass.

En annan tävling är Dalsland Kanot Maraton + som i år går av stapeln klockan 08:00 den elfte augusti. Tävlingen lämpar sig för såväl elit som motionärer, och man kan välja att ställa upp med antingen enmanskajak, canadensare eller tvåmanskajak. Starten sker vid Baldersnäs Herrgårds gästhamn i Dals Långed och därefter kämpar sig deltagarna fram genom de fyra sjöarna Svärdlång, Lelång, Västra Silen och Laxsjön, sammanlagt 55 kilometer till målgången.

Mellan sjöarna krävs lyft vid särskilda depåer, men där finns även friska funktionärer som hejar och bjuder på bullar och bananer. För de som tävlar i elitklassen krävs dessutom ett extra lyft över en udde. För att deltagarna ska kunna navigera över sjöarna är gula bojar utsatta. För den som behöver hjälp finns rödmarkerade följebåtar på varje sjö samt även läkare vid varje depå. Tänk dock på att depåerna stänger efter en viss tid och att du endast har 11 timmar på dig att ta dig i mål.

Efter loppet anordnas en årlig ”After Canoe” där deltagarna kan mingla med andra kanotintresserade!

En riktigt krävande tävling arrangeras av Malmö Kanot Klubb: M24KC. Deltagarna samlas i föreningens klubbhus i Slottsparken på morgonen för att sedan starta en paddeltur runt, runt Malmö kanal. Men var är målgången? Det finns faktiskt ingen målgång. Istället ska deltagarna paddla så långt de hinner på 24 timmar. Hela dagen och hela natten. Vad du gör av det hela är helt upp till dig själv. Antingen tar du det lugnt, njuter av upplevelsen och ser hur långt du kommer, eller såå ger du allt och pushar dig själv till max. Som bekräftelse på ditt deltagande tilldelas du ett tygmärke efter ditt dygn på Malmö kanal. Beroende på hur många varv du hunnit och hur långt du kommit får du antingen ett standard-, ett silver- eller ett guldmärke. För det hedervärda guldmärket krävs 180 kilometers paddlande, vilket ingen deltagare mäktade med förra gången.

Hoppas att du har fått lite inspiration till nya äventyr tillsammans med din kajak!

Story Page