• Print
close

Kurser i kajak, del 1

Har du aldrig paddlat kajak men tycker att det verkar roligt och skulle vilja prova på?

Eller har du paddlat ett tag men skulle vilja utvecklas – kanske förbättra din teknik eller lära dig mer om säkerhet? Då kan det vara en bra idé att gå någon av alla de kajakkurser som erbjuds av olika föreningar och företag runt om i Sverige. I den här artikelserien ska vi se närmare på ett urval av sådana kurser och diskutera vilka möjligheter som finns för dig som skulle vilja gå en kurs, oavsett om ny är nybörjare eller mer erfaren. I den här första delen fokuserar vi på kurser för nybörjare, och i nästa del tittar vi närmare på mer avancerade kurser eller kurser som inriktar sig på specifika moment inom kajakpaddling.

Kurser för nybörjaren

För dig som är nybörjare och vill prova på hur det är att paddla kajak så erbjuder bland annat Escape Outdoors möjligheten för företag eller grupper om minst 5 personer att testa havskajak i Göteborgs skärgård. Är du ensam går det även bra att boka in dig på annonserade turer, och kanske träffa andra kajakintresserade som du kan fortsätta att paddla med i framtiden.

Här får du tillgång till både kajak och tillhörande utrustning, så du behöver inte fundera över något annat än själva upplevelsen. Dessutom kommer en guide att gå igenom viktig information angående att paddla kajak, såsom teknik och säkerhet, innan ni beger er ut till havs. Väl ute på sjön ser guiden även till att inga olyckor inträffar. Priset ligger på 695 kronor och kursen håller på i cirka 3 timmar. Det här är alltså dels ett mycket bra sätt för dig som aldrig paddlat kajak tidigare att bekanta dig med utrustningen, dels en bra aktivitet för företag som vill hitta på något med arbetslaget.

Även horisontkajak.se arrangerar ett flertal olika kurser, varav en för absoluta nybörjare. Den här kursen är lite dyrare (1650 kronor), men också längre (6 timmar) och har mer fokus på att deltagare ska lära sig, och kanske mindre fokus på själva upplevelsen. Kursen TÅNG riktar sig till dig som aldrig tidigare gått en kurs i att paddla kajak och det enda kravet är simkunnighet. Här lär du dig bland annat teknik för att paddla och manövrera effektivt och skadefritt, både framåt och bakåt.

Du lär dig även hur du ska undvika att kapsejsa och hur du ska agera om du kantrar. Det här är även något som du kommer att öva på i praktiken, så du kommer att bli blöt! Dessutom lär du dig att hjälpa och rädda andra som kapsejsat, vilket är oerhört viktig kunskap om du har tänkt att paddla tillsammans med andra, till exempel med familjen. Instruktören går också igenom teoretiska delar om sjövett, utrustningen och kajaken – du får lära dig mer om hur kajaken är uppbyggd och varför.

I priset ingår flytväst, kapell, paddel och kajak, men du behöver själv ta med dig badkläder, underställ, solskydd och annat som du kan tänkas behöva en solig dag till sjöss.

Båda dessa alternativ lämpar sig för dig som vill prova på att paddla kajak innan du kanske köper en egen kajak eller hyr kajak och beger dig ut ensam eller med familjen. I nästa del ska vi se närmare på några kurser på mer avancerad nivå.

Story Page