• Print
close

Nattpaddling

Liksom med att paddla kajak på vintern är nattpaddling något som jag gillar skarpt. Som jag tidigare nämnt söker jag ofta lugn och avkoppling när jag ger mig ut med kajaken (även om jag också gillar adrenalinfyllda äventyr då och då!). Och få saker är så fridfulla som att paddla ut med kajaken i solnedgången, för att sedan glida runt på sjön under natten. Naturen blir som förvandlad medan människorna sover. Allting blir stilla. I den här artikeln ska jag därför ge mina bästa tips och gå igenom några saker att tänka på för dig som är sugen på att testa nattpaddling!

Solnedgången

För den som vill nattpaddla är det ofta en god idé att bege sig ut på sjön strax före solnedgången. Då kan du förbereda och packa ned allt i kajaken medan det fortfarande är ljust ute, vilket såklart underlättar detta moment. Om du glider ut innan solen har gått ned får du dessutom uppleva solnedgången från kajaken – något som är bland det härligaste som finns. Få saker är så vackra och fridfulla som att ligga och guppa runt, och kanske dricka en kopp kaffe, i solnedgångens orangea ljussken. Det ger en bra start på utflykten, och efter att solen har passerat horisontens kant så börjar det riktiga äventyret!

När ögonen vänjer sig

Om du aldrig har paddlat kajak på natten kanske du tänker att det inte verkar så trevligt att paddla runt i komplett mörker eller att det känns obehagligt att inte kunna se någonting. Men faktum är att det aldrig blir speciellt mörkt. Ögonen vänjer sig efter ett tag och skenet från månen och stjärnorna lyser upp tillräckligt för att du ska kunna orientera dig. Om du dessutom är ute när det är fullmåne är ljuset extra starkt – och det är oerhört vackert att se månens silversken reflekteras i vattnet runtomkring en. Det finns heller inget bättre sätt att få se stjärnhimmeln på. Långt ifrån stadens ljus lyser stjärnorna som klarast, och ute på sjön har du fri blick över hela himlen. Det är bara att luta sig tillbaka i kajaken, betrakta stjärnorna och kanske försöka hitta alla stjärnbilderna.

Viktigt att tänka på

I likhet med kajakpaddling på vintern finns några viktiga saker att tänka på när du beger du ut på nattpaddling. Det kan till exempel vara en bra idé att vara flera på turen. Att paddla ensam på natten är förvisso mysigt och rofyllt, men skulle någonting hända, såsom att kajaken kantrar eller att föremål hamnar överbord, så är det en klar fördel att vara flera som hjälps åt. Glöm inte heller att ta med en ficklampa. Ljuset från stjärnhimlen lyser förvisso upp ordentligt, men ibland kan det vara nödvändigt att kunna lysa lite extra. Om du är sugen på att testa nattpaddling, men inte har någon att paddla med, erbjuder exempelvis Nordicdiscovery guidade turer genom vargreservatet kloten.

Mitt sista tips är att ta med lite kol, och kanske lite ved om du har plats i kajaken, för att göra en brasa på land någon gång under natten. Jag brukar ofta hitta någon mindre ö att slå läger på. Att grilla lite mat eller marshmallows framför en eld mitt i natten ute i vildmarken är en fantastisk naturupplevelse!

Story Page