close

Nordlig kajakpaddling, del 1

Vad är det egentligen som lockar med att åka norrut och paddla kajak? Och vilka är de bästa platserna att åka till för den som vill prova på att paddla sig fram längs isberg, snö och späckhuggare?

Ja, det tänkte jag låta vara ämnet för den här artikelserien! Tidigare här på sidan så har jag pratat om varför många svenskar väljer att byta ut vinterkylan mot varmare klimat och tropiska vatten under de kalla månaderna. Många flyr kylan för att paddla kajak i varmare vatten. Men många gör även tvärtom… De åker norrut för att paddla kajak i de djupa och iskalla nordliga haven. För somliga svenskar kanske idén att åka norrut på sommaren verkar helt tokig – man vill väl utnyttja den korta period med hyggligt klimat vi har här uppe? Men för andra lockar vildmarken. I den här artikelserien tänkte jag därför bege mig av i nordlig riktning och diskutera det här med att paddla kajak på ännu kyligare platser än Sverige. I den här första delen tänkte jag tangera ämnet mer övergripande, för att de nästkommande två delarna ge lite tips på olika populära nordliga destinationer!

Vissa gillar inte värme

En anledning är ju faktiskt att alla inte gillar när värmen kommer till Sverige. Vi är ganska vana vid kyla här uppe, och när temperaturen överstiger 30 grader och nya värmerekord uppmäts tycker många att värmen är ganska jobbig. Att åka på semester norröver är ett bra alternativ för alla de som inte uppskattar heta sommardagar och gassande sol. Alla människor är inte likadana och vissa gillar helt enkelt snö och vinter mer än sommar och sol. Jag gillar både och, däremot kan jag ibland tycka att årstiderna är lite väl långa. Mitt i vintern tröttnar jag på kyla, och mitt i sommaren tröttnar jag ofta på värme. Därför passar det mig så bra att åka på en semester söderut på vintern och en semester norrut på sommaren! På så vis för jag lite variation i tillvaron.

Äventyr

Man kan heller inte komma ifrån att det innebär ett riktigt äventyr att paddla i den norra delen av världen. Här uppe står tiden stilla och naturen är en djup vildmark bortom människans räckhåll. Att ge sig ut i sin kajak på de här vattnen är spännande, häftigt och majestätiskt på ett sätt som sydliga vatten inte kan erbjuda. Enorma isberg som flyter förbi, svarta stränder och tystnad. Ibland hörs ett dån från ett isberg som spricker. För den som har riktigt mycket tur kan man dessutom paddla på en val av något slag. Då känner man sig inte så stor. Det finns nog få saker som är så enastående som att sitta i en liten kajak precis intill en monstruös val som ligger och vilar vid vattenytan.

Äventyr

Kanske kommer du nära en flock späckhuggare. Då kan jag lova att adrenalinet pumpar på rätt kraftigt. Späckhuggare är magiska djur och att paddla kajak i dess närhet är något som få människor kan skryta med. Du är ute på deras territorium och det är de som bestämmer villkoren, du kan endast luta dig tillbaka och inse att du är ute i vildmarken och att naturen har makten.

Story Page