close

Paddla kajak i Örnsköldsviks skärgård

Paddla kajak i Örnsköldsviks skärgård

Det finns områden som erbjuder mer än andra vid kajakpaddling, speciellt om vi pratar havskajak. I vattnen runt Örnsköldsvik i Höga Kusten så är allting som gjort för paddling. Utmaningar, naturscenerier, mysiga stränder, övernattningsstugor, allt finns. Runt hela Höga Kusten-området finns det gästhamnar av bra kvalitet i princip överallt, där kan man även som paddlare finna bekvämligheter. Under flera år har Höga Kusten satsat rejält på skärgården i området och resultatet visar sig genom ökad tillgänglighet, välskötta serviceplatser och bra information. Tänker man sig att paddla i Örnsköldsvikstrakten så finns det en massa otroliga vikar, öar och platser att besöka, bara någon timme bort från centrum.

Örnsköldsvik – gästhamn mitt i stan

Örnsköldsvik är en mysig stad med ett mysigt hamnområde mitt inne i stan. Gästhamnen är väldigt fräsch och välskött och det var efter en natt på vandrarhemmet där i hamnen som jag tänkte påbörja min paddling runt i Örnsköldsviks skärgård. Hamnen har en trevlig omgivning av restauranger, pubar och hotell, även om det bitvis är en byggarbetsplats eftersom området håller på att utökas. Om man bor på vandrarhemmet och vill unna sig en hotellfrukost så finns både Hotell Statt och Elite Plaza Hotel i direkt anslutning till hamnen. Befinner man sig i Örnsköldsvik en helg så kan man passa på att njuta lite stadspuls och trevlig shopping. Fredagar och lördagar blir det full fart på restaurangerna i hamnen, ibland håller de även konserter eller festivaler. Såväl Bishops som Allstar ligger där i hamnen plus en populär italiensk restaurang med magiska pizzor och lite annat. Örnsköldsvik är dessutom både enkelt och trevligt att upptäcka till fots.

Trysunda – kanske Sveriges vackraste ö

Första stoppet på min paddling blev Gullviks havsstrand, det är en populär badstrand på fastlandet och bilvägen ungefär en mil från centrum. De har både restaurang, grillplatset, beachvolleyplan, pool och en massa annat. Det var nästan så att jag kände för att stanna en natt där för det var en skönt ställe med mycket att upptäcka. Det finns några öar som man inte bör missa i Örnsköldsviks skärgård, Trysunda är en så dit begav jag mig sen. Redan när jag paddlade igenom den smala inloppet till den vackra hamnen på Trysunda så blev jag kär. Så otroligt vackert. Trysunda är ett pittoreskt gammalt fiskeläge med en vik kantad av röda fiskebodar. Där finns både gästhamn, tältplatser, handelsbod och vandrarhem. Gillar man vackra vyer, sandstränder, röda klippor, magiska vågor och upptäcksfärder så är Trysunda perfekt. Det finns även ett litet kapell från 1600-talet och flera förstklassiga sandstränder om man paddlar eller tar promenad runt ön. Det finns också en mindre strand direkt i anslutning till gästhamnen. En trevlig liten vandringsled på fyra kilometer runt ön finns och där kan man få uppleva allt en naturälskare kan önska sig.

Ulvön

Ulvön

Inte långt från Trysunda hittar man det som kallas Bottenhavets Pärla, Ulvön. Dit begav jag mig sen och på vägen dit passerar man en fascinerande ö med stupande klippor, ön heter Skrubban. Det finns en pytteliten vik där klippan är som avhuggen och klippväggen helt rak och fortsätter hela vägen ner under ytan. Man kan se den raka klippväggen fortsätta ner i djupet och det är en hisnande känsla för det ska tydligen vara extremt djupt just där. Nästan så jag fick svindel fast jag satt i kajaken.

Ulvön är egentligen två öar med ett smalt sund emellan och det är i det sundet, på norra ön som Ulvöhamn ligger. Ett gammalt fiskeläge som har lyckats behålla det genuina men samtidigt satsa på modernitet och bekvämligheter. Ulvö Hotell är ett toppklasshotell i allt från rummens inredning till utbud och kvalitet i den prisbelönta restaurangen. Utanför restaurangen där gästhamnen ligger så finns det både pool och beachvolleyplan.

Här bör man stanna någon natt för att uppleva allt som erbjuds. Ön är relativt stor och att ta sig över till andra sidan av ön är en bra idé. Kanske hyra en cykel och ta sig till tennisbanan mitt på ön om den är öppen? Det finns även ett gammalt kapell från 1600-talet som har guidade visningar sommartid. Även om man inte är speciellt religiös så kommer man uppskatta en guidning där. Målningarna i taket är otroliga.

Allt finns på Ulvön, missa inte en vandring upp till Lotsberget där vyn är helt otrolig. Jag kom till Ulvön just när Ulvöregattan skulle inledas så det var många besökare och riktigt mycket party. Där fick jag även möjlighet att spela lite blackjack mot andra, de hade ett blackjack-bord på hotellet. Även om jag mest uppskattar att spela rött och svart på mobilen så är det ibland kul att spela mot andra under en glad kväll. Det kändes som om Ulvön ville hålla mig kvar, att jag inte hunnit uppleva allt, men jag bestämde mig ändå för att paddal vidare och istället komma tillbaka senare. Kosan styrdes sedan mot Mjältön, Sveriges högsta ö!

Story Page