close

Platser att paddla kajak, del 1

Att paddla kajak handlar till stor del om en naturupplevelse. Du beger dig till en annan värld och verklighet bortom stadslivets stress, stök och buller – en värld där du är ensam med naturen. Det är tyst, lugnt och harmoniskt, och du kan lämna vardagens problem för en stund. Eftersom naturen är en så viktig del av kajakupplevelsen ska jag i den här artikelserien presentera olika platser som är perfekta för att just paddla kajak. I de två första artiklarna kommer jag att hålla mig inom Sveriges gränser, för att i den tredje artikeln blicka ut mot omvärlden och peka mot några resmål för den som är sugen på att testa på utländska vatten. Jag hoppas kunna inspirera dig som ofta hamnar i samma sjöar och är sugen på något nytt!

Skärgården

I den här första artikeln ska vi stanna i Västsverige – här finns nämligen en hel del fina vatten att paddla i. Vill du paddla havskajak är såklart den bohuslänska skärgården ett fantastiskt alternativ. Här finns flera olika platser som är väl värda ett besök, bland annat Kosteröarna med omgivande Kosterhavets nationalpark. Här finns möjlighet att hyra kajak i Strömstad samt Tanum (i båda städerna kan du även köpa en detaljerad karta över nationalparken). I Grebbestad och Koster finns dessutom guidade turer att följa med på för den som vill, men det går såklart även bra att bege sig ut ensam.

Har du tur med vädret finns det flera öar att bada ifrån och vill du vara ute under flera dagar går det även bra att ta med sig tält och övernatta på någon av öarna. Större öar i nationalparken är till exempel Burholmen och Arholmen, medan Tjälleskär och Stora Socknas skärgård erbjuder en ett unikt landskap med flera mindre skär som tillsammans bildar labyrinter att paddla runt i. I Kosterhavets nationalpark får du chansen att uppleva skärgården när den är som bäst. Här vilar knubbsälar och solar på skären, vattnet är klart och naturen oändligt skiftande och hänförande. Paddla genom trånga passager med branta klippor på vardera sida, långgrunda stränder eller öppet vatten. Skärgården erbjuder det mesta.

Vättlefjäll

Vi lämnar skärgården och åker inåt land till Vättlefjäll. Här paddlade jag själv väldigt mycket som yngre, och området har gett mig flera minnen för livet. Vättlefjäll erbjuder en fantastisk kajakupplevelse med ett nätverk av flera sjöar förenade med smala, trolska passager. När du långsamt glider fram genom dessa befinner du dig verkligen långt från storstaden och vardagens bekymmer, trots att Göteborg ligger precis i närheten. Letar du efter lugn och ro är det här absolut något för dig. Vättlefjäll består i huvudsak av fyra större sjöar, nämligen Surtesjön, Gäddevattnet, Skyrsjön och Stora Kroksjön.

Du kan hyra kajak en heldag i Vättlestugan för 220 kronor. Vill du vara ute i flera dagar är dygnskostnaden 250 kronor de första två dygnen och därefter 150 kronor. I Vättlestugan lånar du även en kärra till kajaken och drar den cirka en kilometer till Surtesjön. Därifrån kan du börja paddla. För att komma vidare från Surtesjön till Gäddevattnet och kanalsystemet mellan Gäddevattnet och de övriga sjöarna behöver du dock bära kajaken en kort sträcka. Men det är det definitivt värt.

I den här delen av artikelserien har vi stannat i Västsverige – skärgården och Vättlefjäll. I nästa del ska vi besöka några andra vatten i Sverige, bland annat Härjedalen och Höga Kusten.

Story Page