close

Platser att paddla kajak, del 2

I den här artikelserien tittar vi närmare på ett antal olika platser som alla kajakintresserade borde besöka någon gång. Naturupplevelsen är en central del av att paddla kajak, och därför vill jag inspirera och kanske hjälpa dig som läser att hitta nya platser att paddla på. I den första delen av artikelserien uppehöll vi oss på Västkusten och pratade om skärgården och Vättlefjäll – i den här delen beger vi oss norrut.

Härjedalen

Härjedalen erbjuder en mängd härliga resmål. Hit strömmar skidturisterna under vinterhalvåret, men även sommartid är landskapet helt klart värt ett besök. Ett varierande landskap med många sjöar och älvar, täta granskogar och kala fjälltoppar. Här betar stora flockar med renar, och i Funäsdalen bor även Sveriges enda myskoxar.

Jag rekommenderar starkt ett besök till Lofsdalen och Lofssjön. Det är ett häftigt landskap där Lofssjön ligger i mitten och höga fjäll reser sig upp på vardera sida. Om du beger dig ut på sjön i kajak så garanterar jag fantastiska vyer. I Lofsdalen finns dessutom flera andra aktiviteter, såsom fiske, fjällvandring eller whiskeyprovning. I skymningen kan du även följa med ut på viltspaning och ha chansen att se bland annat brunbjörn.

Vill du vara ute i flera dagar och kanske tälta är Veman ett alternativ för dig. Veman rinner hela vägen från Vemdalen ner till Sveg och vill du så kan du paddla hela sträckan. Det här är verkligen ett naturäventyr som tar dig genom Härjedalens själ och du får se landskapets inre. Extra spänning adderas av att Veman kan se väldigt olika ut beroende på årstid och andra naturförhållanden. Vattnet kan antingen vara lugnt eller rinna fram i snabbt tempo, och ibland kan du behöva bära kajaken över vissa grunda partier. Veman erbjuder en fantastisk upplevelse för dig som vill komma bort från stadslivet och bara glida fram i din kajak.

Höga Kusten

Höga Kusten är en annan populär destination för kajakentusiaster. Här finns flera vackra områden att paddla i, vilket har lett till att Höga Kusten ofta räknas som en av Sveriges bästa platser för att paddla kajak.

Den mest populära platsen är kanske Norrfjärden. Det är en havsvik utanför Skuleberget. Du kan hyra kajak hos Höga Kusten Kajak Center för att därifrån paddla ut. Norrfjärden erbjuder ett landskap fullt av kontraster. Själva viken är lugn och harmonisk, men runtom den reser sig en dramatisk bergvägg, vilket ger en häftig upplevelse.

Vill du ut på en längre tur kan du ställa siktet mot Mjältön. Då tar du dig först igenom Norrfjärden och sedan vidare förbi Fanön. När du kommer fram till Mjältön rekommenderar jag att paddla in i Baggviken och lägga till på stranden där. Baggviken är en vacker och skyddad lagunformad vik där det finns toaletter, eldplatser och bastu, så att du både kan basta och bada. Mjältön är dessutom Sveriges högsta ö, med en bergstopp, Bastutoberget, 236 meter över havet. Stannar du ett tag på ön kan du vandra upp till toppen och njuta av utsikten över Högs Kusten-området. Missa heller inte den magiska lagunen Harkbuten.

I nästa del av artikelserien ska vi blicka ut mot omvärlden, bland annat till Grönland och Maldiverna!

Story Page