close

Platser att paddla kajak, del 3

I den här artikelserien presenterar jag några olika platser som kajakentusiasterna älskar. I de två första delarna har vi stannat i Sverige, men i den här artikel ska vi bege oss ut i världen och besöka några helt otroliga resmål för den som är sugen på att paddla kajak i okända vatten.

Maldiverna

Maldiverna är en enastående vacker ögrupp belägen i Indiska oceanen, sydväst om Indien och Sri Lanka. Republiken Maldiverna räknas till Asien och innefattar totalt 1192 öar. Huvudstaden Malé ligger på ön med samma namn, och här hittar du Maldivernas internationella flygplats. Det finns dock hotell på 90 stycken av de andra öarna, och hit tar du dig vidare från huvudstaden via båt.

Ögruppen Maldiverna ligger ovanpå den så kallade Maldiverryggen, en vulkanisk djuphavsrygg som går genom Indiska oceanen. Det är också denna vulkaniska djuphavsrygg som gett upphov till de många öarna. Tidigare har aktiva vulkaner stuckit upp över vattenytan och runt dessa har korallrev uppstått. När vulkanerna sedan slocknat och blivit inaktiva har de sjunkit ned under ytan och lämnat korallreven ensamma kvar. Därefter har korallreven fortsatt att växa och strax nått över ytan så att växter har fått fäste och börjat växa där. På så vis har de vackra och karakteristiska cirkelformade öar, eller atoller, med en yttre ring av korallrev som omringar en inre lagun, bildats – perfekta för att utforskas med kajak.

Maldiverna är soligt och varmt året om, med en medeltemperatur runt 30 grader Celsius. Man brukar dock rekommendera turister att åka dit mellan december och april, då nederbörden är som minst och luften är lite torrare än under resten av året.

Att besöka Maldiverna är helt klart en upplevelse utöver det vanliga och något du absolut borde göra om du får chansen. Tänkt dig att glida runt i kajak runt de magiska öarna och lagunerna. Det gäller dock att passa på, för vi vet inte hur länge ögruppen kommer att finnas kvar. De flesta öarna höjer sig nämligen endast två meter över havsytan och riskerar att sväljas av havet om havsnivån stiger på grund av klimatförändringar.

Grönland

Om du letar efter harmoni, tystnad och avkoppling är kajakpaddling i Grönland oslagbart. Här kan du stilla glida fram längs en mängd blanka, smaragdgröna fjordar omgivna av mäktiga berg och glaciärer, tillsammans med valar och flytande isberg. Att paddla här är en svårbeskrivlig upplevelse. Det finns ett lugn som tar över en fullständigt och vaggar en i ro, men samtidigt möter man naturens krafter och en storhet som ger perspektiv på ens egen existens. Närmare naturens än så här kommer man inte.

Grönland är förvisso självstyrande men tillhör fortfarande Konungariket Danmark, även om det geografiskt tillhör kontinenten Nordamerika. Huvudstaden heter Nuuk, en liten, vacker stad på sydvästra Grönland med cirka 16 000 invånare. Hit kan du även ta flyget direkt från Sverige. Om du vill paddla tillsamman med andra och en guide finns det en hel del olika arrangerade resor att hitta online, men det går såklart även bra att resa ensam eller med vänner och familj.

Med den här artikelserien hoppas jag ha inspirerat andra kajakentusiaster att bege sig ut och hitta nya vatten att paddla. Det är lätt hänt att man tar med sig kajaken till samma ställe gång efter gång, men en del av upplevelsen är att utforska nya miljöer – därför tycker jag att alla borde ge sig ut på en kajakresa då och då!

Story Page