close

Skötsel och underhåll av Kajak

När sommaren närmar sig blir många sugna på att åka iväg med båten för en liten semester men varför måste en större båt stå i fokus när livet på sjön kommer att vara lika roligt med en kajak? Vill man tillbringa sin tid med kajaken så går det både att hyra och köpa kajaker. Har man en egen kajak och vill att en den ska hållas i bra kvalité och kännas som ny även efter att man har använt den ett tag så är det bra om man vet hur man underhåller kajaken så att kajakens livslängd kan bli lite längre. Underhåll innebär något som är viktigt att göra för kajaken några gånger per säsong för att den ska hålla sig ny längre men där mellan måste man också vara noga med skötseln av kajaken. Skötsel innebär att man efter varje användning måste sköta om kajaken också. Följer man några regler kring skötsel och underhåll så är det stor chans till att kajaken kommer att må bra och därför också hålla sig ny betydligt längre.

Skillnaden på skötsel och underhåll

Den skötseln man bör göra med en kajak som gäller efter varje gång man har paddlat är följande: Skölj alltid av kajaken efter användning, använd alltid sötvatten då saltvattnet inte är speciellt bra för kajaken i längden. Har man paddlat i saltvatten är det extra viktigt att verkligen få kajaken ren. Kom ihåg att inte bara skölja av utanpå kajaken utan även inuti. Är det mer smuts någonstans försök att få bort det genom att torka bort om det inte enkelt går bort med vattnet. Se till att det är torrt överallt då även i alla luckor. Har man kajaken inne när den inte används är det även bra att ha luckorna lite öppna så att det inte kan formas mögel.


Skillnaden på skötsel och underhåll

 

Viktigt när man har kajak är inte enbart den vanliga skötseln utan också att veta hur man på bästa sätt kan underhålla kajaken. Finns det något speciellt att tänka inför säsongen och vad kan det vara? Om man paddlar mycket kan det dessutom vara en bra ide att kanske underhålla kajaken mer än en gång? Svarat är ja, det finns vissa moments som är bra att gå igenom för att kajaken ska ha ett längre liv och paddlar man mycket kan det vara smart att underhålla mer än endaste en gång men hur underhåller man egentligen en kajak på bästa sätt? Det är viktigt att göra rent kajaken för att sedan vaxa den samt ge den polish. Detta bör man göra åtminstone innan och efter varje säsong för att kajaken ska se ny ut längre. Detta kommer också göra att smuts inte fastnar lika lätt vilket i sig tur kommer göra det enklare att sedan tvätta kajaken efter varje användning. Underhåller man inte kajaken så är chansen också stor att den bleknar i färgen snabbare vilken man har förhindrat genom att vaxa den. För att hålla kajaken i nyskick längre så är det därför enormt viktigt att både sköta om kajaken och att underhålla den.

 

Story Page